Zreštaurovaný obraz sv. Bogumila opäť zdobí interiér kostola

24.05.2009 Stará Ľubovňa

Červený Kláštor 24. mája (TASR) - Nadrozmernému barokovému obrazu sv. Bogumila vrátili pôvodnú krásu v Oblastnom reštaurátorskom ateliéri v Levoči a v súčasnosti opäť zdobí interiér kláštorneho kostola sv. Antona ...
Obraz svätca na pozadí krajiny namaľovaný na plátne s rozmermi asi 150 krát 220 centimetrov vrátili do interiéru kostola na prahu letnej turistickej sezóny. Dielo umiestnili na pôvodné miesto, na bočnú stenu napravo od oltára.
\"Obraz je osadený presne na pôvodnom mieste vďaka dostupnej fotodokumentácii. Dokonca aj skoby, na ktorých visí, sú pôvodné, \" povedal pre TASR vedúci reštaurátorského ateliéru Ivan Tkáč.
Reštaurátori z Levoče zanechali viditeľné stopy majstrovstva aj na zachovaných maľbách v interiéri kostola, podpísali sa pod obnovu častí kláštorného areálu a zachovanie originálu sochy sv. Trojice, ktorá je v súčasnosti umiestnená v interiéri. Ako povedal Tkáč, zatiaľ sa nenašli finančné prostriedky na zhotovenie kópie, ktorá by mala stáť na pôvodnom mieste, teda v parku pred kláštorom.
Červený kláštor, ktorý patrí k národným kultúrnym pamiatkam, obývali najprv kartuziáni, neskôr kamalduli. Kartuziánom, ktorí patrili k najprísnejším reholiam, žili asketickým životom a venovali sa najmä odpisovaniu kníh, slúžil v rokoch 1320 až 1563. Neskôr, v rokoch 1711 až 1782 ho obývali kamalduli. Podobne ako kartuziáni žili pustovníckym životom. Venovali sa hospodáreniu, ale aj zbieraniu liečivých rastlín a liečbe chorých. Od roku 1754 tam bola lekáreň, ktorá sa preslávila aj za hranicami Spiša hlavne v časoch, kedy bol jej správcom mních Cyprián.
Názov Červený kláštor súvisí s farbou strešnej krytiny. Rovnomenná obec Červený Kláštor vsadila na rozvoj cestovného ruchu, ktorého hlavnou devízou je krásna príroda Pienin, vzácne pamiatky a tradičný splav na pltiach po rieke Dunajec, ktorá tvorí v tejto časti prirodzenú hranicu medzi Slovenskom a Poľskom. Obidva brehy spája od roku 2006 drevená lávka.
 

Vyberte región